Klienditeenindus 651 2222

Ostukorv

Ostukorvis pole tooteid
Telefon (E-P 9-21):   651 2222
Kohustuslik väli

pühapäev, 1. märts 2020

Sügavkülmutades säilitad köögiviljade ja marjade vitamiinid ja toiteväärtuse

sügavkülmutamine on lihtne ja soodne viis kasutada köögivilju ja marju aastaringselt.

Sügavkülmutatud köögiviljadel on tihti asjata halb maine. Tegelikult on sügavkülmutamine parim lihtne ja soodne viis kasutada kvaliteetseid köögivilju ja marju aastaringselt. Värskena sügavkülmutatud köögiviljad säilitavad vitamiinid ja kasulikud toiteained paremini kui keldris hoides.

Parema säilivuse ja kvaliteedi huvides tuleb kõik toiduained külmutada võimalikult kiiresti (-18-26 °C juures), kuna aeglasel külmutamisel külmub toiduaines sisalduv vedelik suurte teravate kristallidena, mis purustavad rakuseinad. Selle tulemusena muutuvad külmutatud toiduained, eriti just puu- ja köögiviljad, ülessulamisel vesiseks. Kiirel külmutamisel moodustuvad viljas väikesed kristallid, mis toiduainete kvaliteeti sulades ei kahjusta.
 
Marjadest võib sügavkülmutamiseks teha ka vähese suhkruga toormoose, mis tuletavad talvel suve meelde ning sobivad hästi pannkoogi või mõne muu magustoidu peale. Saak on soovitav koguda kuiva ilmaga. Külmuta marjad kohe pärast korjamist. Marjadele, mida kasutatakse magustoitudes või niisama söömiseks, tuleb sügavkülmutades kindlasti ka suhkrut lisada. Suhkur imendub marja rakkudesse, nii säilitavad marjad sulades oma värvuse, maitse ja kuju. Samuti säilib suhkruga marjades paremini C-vitamiin. Suhkruta külmutatud marjad muudavad sulades oma kuju ja värvust ning eritavad liialt palju mahla.
Parima säilivuse jaoks on tähtis sügavkülmutatud aedvilju säilitada sobivas pakendis. Soovitatavalt tuleks kasutada tihedalt suletavaid karpe või spetsiaalseid tugevaid külmutuskotte. Materjal ei tohi läbi lasta niiskust, maitset ega lõhna ning see peab kaitsma toodet muljumise ja kuivamise eest. Õrnad marjad nagu maasikad ja vaarikad tuleks esialgu külmutada ühekordse kihina õhukesel alusel või küpsetuspaberil. Kui marjad on põhjalikult läbi külmunud, tõsta need õhukindlalt suletavasse karpi või külmutuskotti. 
 
Marjadest sobivad sügavkülmutamiseks: maasikas, mustikas, vaarikas, tikker, punane ja must sõstar, murakas, pohl, jõhvikas, põldmari, aroonia, pihlakas ja astelpaju.
Aedviljadest sobivad sügavkülmutamiseks: brokoli, lillkapsas, porgand, hernes (ka noored kaunad), türgi uba, suhkrumais, porru, paprika ja kõrvits.
Sügavkülmutamiseks ei sobi: toores salat, tomat, kurk, sibul, küüslauk, murulauk, redis, rõigas ja kartul.  
Külmutada saab ka erinevaid maitsetaimi nagu spinat, petersell, basiilik, salvei, till, majoraan, estragon, rosmariin jt. Külmutatavad maitsetaimed võib hakkida peeneks, et neid väikeste portsjonite kaupa mugav võtta oleks.  

Külmutatav aedvili tuleb pesta, kuivatada, vajadusel ka koorida ning lõigata väiksemateks tükkideks. Hariliku pikaldase aedviljade külmutamisega madalal temperatuuril kaasneb aedviljade väliskuju, värvuse ja koostise halvenemine, seetõttu tuleks külmutatavaid aedvilju blanšeerida keevas vees 2-5 minutit (olenevalt aedvilja struktuurist) ning pärast blanšeerimist kohe külma vee all maha jahutada (et peatada keemisprotsess koheselt) - nii säilib aedviljades loomulik värvus ning neid on ka kergem karpidesse paigutada. Aedvilju võib külmutada ka valmis supi- või vokisegudena, mille võib sügavkülmast võttes sulamata kohe keevasse vette või vokkpannile panna. 
 

Sügavkülmikud jagatakse nelja temperatuuriklassi:

[∗] min. temperatuur kuni −6 °C: toidu säilivusaeg kuni 1 nädal. 
[∗∗] min. temperatuur kuni −12 °C: toidu säilivusaeg kuni 1 kuu.
[∗∗∗] min. temperatuur kuni −18 °C: toidu säilivusaeg 3 kuni 12 kuud olenevalt toidust (liha, köögiviljad, kala).
[∗∗∗∗] min. temperatuur kuni −18 °C: toidu säilivusaeg 3 kuni 12 kuud.
 
Kuigi kolme ja nelja tärniga sügavkülmikute säilivusaeg ja miinimumtemperatuur on samad, sobivad ainult nelja tärniga sügavkülmikud värske toidu külmutamiseks, kuna neil on kiirkülmutamise funktsioon (min. temperatuur kuni -26°C). Kiirkülmutamisel tekkivad väikesed jääkristallid tagavad kvaliteetse külmutustulemuse.