Klienditeenindus avatud iga päev 9-21 640 6400

Ostukorv

Ostukorvis pole tooteid

Tagasi

Telefon (E-P 9-21):  640 6400
Kohustuslik väli

neljapäev, 22. veebruar 2024

Kuidas valida ahju: auruahi või auru funktsiooniga ahi?

Ülevaade auruahjude eelistest ja miks võiksid need sinu köögis oma koha leida.

Electrolux integreeritud auruahi


Auruahi kogub aina enam populaarsust, ja seda nii professionaalide kui kodukokkade köökides. Tegemist on tehnoloogiaga, mis võimaldab lihtsa vaevaga valmistada tervislikke ja maitseküllaseid toite.

Mis muudab auruahju eriliseks?

N-ö tavaahjud kasutavad toidu küpsetamisel ainult kuumust, auruahjud ka auru. Auruahi on eriti hea valik neile, kes peavad lugu tervislikust toidust – aurus valminud toitudes säilivad kõik vitamiinid ja toitained ning ka värvid säilivad erksana. Lisaks tulevad toidus esile uued maitsed, ilma et peaksid lisama rasvainet.

Auruahjus saab valmistada suurepäraselt riisi ja kuskussi kui ka mahlakaid vaakumküpsetatud, sous vide'i meetodil roogasid. Auruahjus üles soojendatud toit maitseb nii hästi, justkui oleks see värskelt küpsetatud.

Mis vahe on auru funktsiooniga ahjul ja täisauruahjul?

Täisauruahjus saab küpsetada erinevaid koostisosi, kasutades selleks ainult auru. Lõhe, köögiviljad või hoopis seapraad – küpseta toitu sajaprotsendiliselt auruga.

Aurufunktsiooniga ahjus kasutatakse toidu küpsetamisel küll kuumust, kuid auruga saab anda näiteks kanakoibadele või leivale krõbeda kooriku.

Kas teadsid? Auruahju eri tasanditel saab korraga küpsetada kartulit ja kala nii, et aroomid ei segune.

Integreeritud auruahi Miele

Milline on parim integreeritav auruahi?

Igal brändil on oma plussid, miks just seda eelistada võiks. Näiteks Electoluxil on suisa neli erineva aurufunktsiooniga ahju:
  • SteamPro. Sajaprotsendiline aur, mille temperatuuri saab reguleerida ühe kraadi täpsusega. Lisaks on ahjul sous-vide-programm.
  • SteamBoost. Aurufunktsiooniga ahi, kus on võimalik valida 25-, 50- või 100-protsendiline aurutus ja , mille temperatuuri saab reguleerida viie kraadi täpsusega. SteamBoost kasutab aurutamisel kolme taset. Üks küpsetamiseks, teine praadimiseks ja pruunistamiseks ning kolmas, mis kasutab tugevat aurutust. Nii saad küpsetada krõbeda koorikuga leiba, mahlast praadi ja suus sulavaid kalaroogi.
  • SteamCrisp®. Funktsioon ühendab auru traditsioonilise kuumusega, et valmistada toitu eriti õrnalt. Sellises ahjus ei kuiva road ära ning auru toimel paranevad maitse ja tekstuur. Auru saab kasutada, kui ahju temperatuur on vähemalt 130 kraadi.
  • SteamBake. Ahju põhja pannakse vett. Niiskus võimaldab taignal täielikult kerkida, moodustades maitsva pehme sisu, samas kuiv kuumus moodustab rikkaliku, läikiva koore.
Millega paistavad silma teised brändid? Whirlpool on tuntud SteamSense+ funktsiooni poolest. Valikus on kolm eelseadistatud aurutaset: madal, keskmine ja kõrge. Tulemuseks on veelgi maitsvamad road.

Miele kliimaküpsetusega ahjudes valmivad võrreldamatult kohevad taignad ja pruunistatud koorikutega road. DualSteam kompaktsetes mikrolaine auruahjudes on kombineeritud mikrolainefunktsioon, arutamine ja kiirküpsetus suurima paindlikkuse jaoks. Mitmekülgsed võimalused alates taigna kergitamisest kuni suussulava praeni.

Kuidas valida ahju?

Selleks, et uue köögitehnika valimine oleks pisut lihtsam, on hea, kui teaksid, kui palju on su köögis uue seadme jaoks ruumi. Kõik ahjud vajavad vähemalt 60 cm laiust ruumi, kõrgus võib varieeruda. Vaata erinevate kõrguste põhjal, missugune ahi võiks sulle sobida:

  • 60 cm – standardse suurusega ahi
  • 45 cm – kompaktne ahi, mis sobitub kenasti väiksemasse ruumi
Kui sul on suur majapidamine või armastad tihti külalisi võõrustada, peaksid valima võimekama ahju, mis suudab toime tulla suuremate toidukoguste valmistamisega. Ahju mahutavust mõõdetakse liitrites.
  • 70+ liitrit – täiuslik suuremasse majapidamisse
  • 40-70 liitrit – ideaalne 3-4-liikmelisele perele
  • 35-40 liitrit – sobiv ühele inimesele või paarile
Oluline on, et uus ahi sobituks kodu interjööriga ja vastaks just sinu pere vajadustele. Loe ka, kuidas valida integreeritavat köögitehnikat.

Kuidas puhastada ahju?

Et sinu ahi kestaks kaua, vajab see regulaarset puhastust. Järgnevalt mõned ahjudel olevad puhastusmeetodid, mis aitavad puhastamist lihtsustada ning ahju eluiga pikendada.

Ahjude puhastusmeetodid

  • vee või aurupuhastus – lihtne kemikaalivaba puhastamine, mille käigus täidetakse paak veega ja käivitakse vastav programm. Programmi lõppedes tuleb aurustumise käigus sulanud mustus eemaldada pehme lapiga.
  • katalüütiline puhastus – seadme sisemus on kaetud katalüütilise emailiga, mis teeb puhastamise oluliselt hõlpsamaks (ahjupinna kate oksüdeerib rasva automaatselt, kui ahi saavutab 250 kraadise temperatuuri).
  • pürolüütiline puhastus – kõrge temperatuuri juures läbiviidav toiming, mille puhul võivad küpsetusjääkidest ja ahju materjalidest eralduda aurud. Ahi kuumutatakse kuni 500 kraadini ja jäägid põletatakse tuhaks.
Pürolüütilise puhastusfunktsiooniga ahju eelis on, et see puhastab ahju täielikult ja sealjuures looduslikult. Programmi lõppedes tekib vaid tuhk, mille saab kerge vaevaga ära pühkida.

Auruahju katlakivieemaldus

Auruahjud vajavad aeg ajalt ka katlakivi eemaldust. Katlakivi eemaldamise intervall sõltub auruprogrammide kasutamise sagedusest ja vee karedusest. Üldjuhul teavitab ahi katlakivi eemaldamise vajadusest. Katlakivi eemaldamise vajadus tekib näiteks Electroluxi auruahjudes (StemBoost ja SteamPro).

Kokkuvõttes, valides auruahju mõtle eelkõige palju sul on kodus ruumi. Kas mahub standardmõõdus ahi või on tarvis hoopis kompaktmõõdus ahju. Kas soovid vaid auruga toite teha või soovid, et jääks ka võimalus kuumutamisega küpsetada. Milliseid lisafunktsioone soovid, et ahjul oleks ja ka puhastamise lihtsusele.