d Kirjuta meile

651 2222   E-P 9-21:00

Euronicsi maitsed: Klassikalised kohvijoogid



Erinevate kohvijookide valik maailmas on suur ja lai. Itaallaste klassikalisest espressost, cappuccinost ja caffè lattest on välja kasvanud igasuguseid huvitavaid variatsioone. Toome siinkohal välja kõige tuntumad. Kõiki kohvijooke on võimalik väga lihtsalt valmistada koduse espressomasinaga.
Lisa elule värvi ja proovi järele!


ESPRESSO VARIATSIOONID:

 

ESPRESSO

Espresso on itaaliapärane klassikaline väike ja kange must kohv. Itaallaste lemmikkohv. Seda nimetatakse ka kohvide kohviks. Espresso on ka erinevate klassikaliste piimakohvide põhiosa, nagu näiteks cappuccino, caffè latte ja teised. Espressot valmistatakse espressomasinaga, kus kuni 95°- kraadini kuumutatud vesi surutakse 9 - atmosfäärise rõhuga läbi tihedalt pakitud ja peeneks jahvatatud kohvipuru. Espresso läbijooksuaeg peaks olema 25-30 sekundit. Õigesti valmistatud espresso maitses on tasakaalus magusus, happelisus ja soolasus. Traditsiooniliselt valmistatakse espressot tumeda röstiga kohviubadest, kuid sobib igasugune röstimisaste. Espressot saab valmistada ka igat sorti kohviubadest. 
 
 

ESPRESSO
Itaalia keeles – väljapressitud

Espresso on itaaliapärane klassikaline väike ja kange must kohv. Itaallaste lemmikkohv.

Espresso  koostis:

• 8 g peene jahvatusega kohvipuru
• 30-40 ml vett

ESPRESSO DOPPIO
Itaalia keeles – topeltespresso


Espresso doppio on topeltespresso. Selle valmistamiseks kasutatakse täpselt poole rohkem kohvipuru vett kui tavalise espresso puhul.

 

Espresso doppio koostis:

• 16 g peene jahvatusega kohvipuru
• 60-65 ml vett

ESPRESSO RISTRETTO
Itaalia keeles – lühike espresso


Ristretto on eriti väike ja kange must kohv. Tegemist on lühikese espressoga. Selle valmistamiseks kasutatakse sama palju kohvipuru, aga poole vähem vett kui espresso puhul. Tänu väiksemale veekogusele on kohv täidlasem ja vähem mõrkja maitsega.


Ristretto koostis:

• 8 g peene jahvatusega kohvipuru
• 15-20 ml vett

 


 Crema (vahukiht):

Crema on kuldne või punakaspruun vahukiht espresso peal. Crema peamiseks tekitajaks on espressomeetodil kasutatav rõhk ja selle värvus oleneb kohvisordist. Espresso kvaliteeti hinnatakse crema järgi. Kvaliteetse espresso crema on tihke ja püsiv (peab isegi suhkru kinni) ning umbes 3-4 mm paksune. Kehva espresso tunnusjooned on aga õhuke, hõre ja äärtesse taandunud crema. Täiusliku espresso ja ideaalse crema saavutamiseks tuleb kasutada kvaliteetseid ja värskeid kohviubasid ning täita kõiki espresso standardeid (õige jahvatusaste, õige kohvipuru ja vee kogus, õige läbijooksuaeg jms).
 

ESPRESSO LUNGO (Café crème)
Itaalia keeles – pikk espresso

Espresso lungo on keskmise kangusega, pikk must kohv, teise nimega ka café crème. Tegemist on pika espressoga. Selle valmistamiseks kasutatakse sama palju kohvipuru, aga poole rohkem (või enamgi) vett kui espresso puhul. Kohvi katab mõnus kerge crema. Tänu suuremale veekogusele on kohv pehmema maitsega.

Espresso lungo koostis:
• 8 g peene jahvatusega kohvipuru
• 60-100 ml vett

 

ESPRESSO AMERICANO

Itaalia keeles – Ameerika espresso. Ameerika turistidele loodud kohvijook

Americano on keskmisest lahjem pikk must kohv. Espressole lisatakse eraldi peale kuum vesi.

Espresso americano koostis:
• ühekordne espresso
• 90-120 ml kuuma vett (lisatakse eraldi peale)

 

LONG BLACK
ehk „pikk must“

 
Americano edasiarendus. Tegemist on põhimõtteliselt sama kohvijoogiga, kuid seda valmistatakse vastupidises järjekorras – esimesena pannakse tassi kuum vesi ja siis lisatakse peale espresso. Tänu sellele säilib kohvi peal ilus crema.

 


 Serveerimine:

Espressot serveeritakse pisikeses espresso tassis või klaasis. Espresso kõrvale pakutakse alati ka väike klaasike külma vett, et eelnevalt suu puhastada teistest maitsetest ning sellega kohvi maitsed maksimaalselt esile tuua. Espresso tuleks valmistada eelnevalt soojendatud tassi, muidu jahutab tass kohvi maha. Selle tarbeks on paljudel espressomasinatel ka tassisoojendajad, kuid selle puudumisel saab tassi eelnevalt soojendada ka kraani all kuuma veega.
 

ESPRESSO CON PANNA
(Espresso tazza d`oro)

Itaalia keeles – espresso vahukoorega

Espresso con panna on espresso, millele on peale lisatud vahukoor.

Espresso con panna koostis:
• ühekordne espresso
• vahukoor

 

ESPRESSO MACCHIATO
Itaalia keeles – märgistatud espresso


 Espresso macchiato on espresso, millele on peale lisatud piimavaht.

Espresso macchiato koostis:
• ühekordne espresso
• 1 supilusikatäis piimavahtu (tõstetakse lusikaga peale)

 

 

 

 

 

ESPRESSOPÕHISED PIIMAKOHVID:

 

CAPPUCCINO

Legendi järgi on see kohvijook oma nime saanud kaputsiini kloostritest, kuna pruunikas jook meenutas munkade rüüd.

Cappuccino on kangem piimakohv, mis on valmistatud espressost ja vahustatud piimast. Traditsiooniliselt valmistatakse cappuccinot sellises järjekorras, et esimesena espresso ja siis lisatakse peale vahustatud piim. Selliselt saab teha kohvijoogile ka latte art`i ehk piimakunsti. Täisautomaatsed espressomasinad valmistavad üldjuhul vastupidises järjekorras – enne vahustatud piim ja siis espresso. 

CAPPUCCINO

Cappuccino on kangem piimakohv, mis on valmistatud espressost ja
vahustatud piimast.

Cappuccino koostis:
• ühekordne espresso
• 150-180 ml vahustatud piima
(1,5-2 cm piimavahtu)

FLAT WHITE


Cappuccino-laadne kohvijook. Tegemist on veidi kangema piimakohviga, milles on rohkem kohvi (tavaliselt topeltespresso) ja veidi vähem piima. Seda kohvijooki valmistatakse sellises järjekorras, et esimesena espresso ja siis lisatakse vahustatud piim.


Flat White koostis:
• topeltespresso 
• 130-150 ml vahustatud piima
(1,5 cm piimavahtu)

 

CAFFÈ LATTE
Itaalia keeles – kohv piimaga

Caffè latte on suur ja lahja piimakohv, mis on valmistatud espressost  ja vahustatud piimast.


Caffè latte koostis:
• ühekordne espresso
• umbes 300 ml vahustatud piima
(1-1,5 cm piimavahtu)

 

LATTE MACCHIATO

Latte macchiato on suur ja lahja piimakohv, mis on valmistatud vahustatud piimast ja espressost. Tegemist on põhimõtteliselt sama kohvijoogiga, mis caffè latte, aga seda valmistatakse vastupidises järjekorras. Tänu sellele saavutatakse erinev välimus – kolmekihilisus ja espresso valamisest piimavahule tekkinud täpike ehk „märgistus”.

LATTE MACCHIATO
Itaalia keeles – märgistatud espresso

Latte macchiato on suur ja lahja piimakohv, mis on valmistatud vahustatud piimast ja espressost.

Latte macchiato koostis:
• umbes 300 ml vahustatud piima
(1-1,5 cm piimavahtu)
• ühekordne espresso

 

CAFFÈ MOCHA


Caffè mocha on suur, lahja ja magus piimakohv, mis on valmistatud šokolaadist, espressost ja vahustatud piimast ning kaetud vahukoorega (või piimavahuga). See kohvijook on välja kasvanud caffè latte`st.

 

Caffè mocha koostis:

• šokolaadikaste (või kakaopulber)
• ühekordne espresso
• umbes 250 ml vahustatud piima
• vahukoor (või piimavaht)

 

 

 

 

 

 

 

  • Vältige roppusi ja solvavaid repliike
  • Mitte avaldada E-posti aadresse, telefoninumbreid ega sisestada URL'e
  • Mitte avaldada teavet teistest ettevõtetest ja veebisaitidest
  • Mitte soovitada klientidele mujalt osta

Lisa arvustus

CAPTCHA
Sisesta kontrollkood

Salvesta

Kommentaar

Euronics soovitab