d Kirjuta meile

651 2222   E-P 9-21:00

Sügavkülmutades säilitad köögiviljade ja marjade vitamiinid ja toiteväärtuse

Sügavkülmutatud köögiviljadel on tihti asjata halb maine. Tegelikult on sügavkülmutamine parim lihtne ja soodne viis kasutada kvaliteetseid köögivilju ja marju aastaringselt. Värskena sügavkülmutatud köögiviljad säilitavad vitamiinid ja kasulikud toiteained paremini kui keldris hoides.

Parema säilivuse ja kvaliteedi huvides tuleb kõik toiduained külmutada võimalikult kiiresti (-18-26 °C juures), kuna aeglasel külmutamisel külmub toiduaines sisalduv vedelik suurte teravate kristallidena, mis purustavad rakuseinad. Selle tulemusena muutuvad külmutatud toiduained, eriti just puu- ja köögiviljad, ülessulamisel vesiseks. Kiirel külmutamisel moodustuvad viljas väikesed kristallid, mis toiduainete kvaliteeti sulades ei kahjusta.
 
Marjadest võib sügavkülmutamiseks teha ka vähese suhkruga toormoose, mis tuletavad talvel suve meelde ning sobivad hästi pannkoogi või mõne muu magustoidu peale. Saak on soovitav koguda kuiva ilmaga. Külmuta marjad kohe pärast korjamist. Marjadele, mida kasutatakse magustoitudes või niisama söömiseks, tuleb sügavkülmutades kindlasti ka suhkrut lisada, suhkur imendub marja rakkudesse, nii marjad säilitavad sulades oma värvuse, maitse ja kuju. Samuti säilib suhkruga marjades paremini C-vitamiin. Suhkruta külmutatud marjad muudavad sulades oma kuju ja värvust ning eritavad liialt palju mahla.
 
 
Parima säilivuse jaoks on tähtis sügavkülmutatud aedvilju säilitada sobivas pakendis. Soovitatavalt tuleks kasutada tihedalt suletavaid karpe või spetsiaalseid tugevaid külmutuskotte. Materjal ei tohi läbi lasta niiskust, maitset ega lõhna ning see peab kaitsma toodet muljumise ja kuivamise eest. Õrnad marjad nagu maasikad ja vaarikad tuleks esialgu külmutada  ühekordse kihina õhukesel alusel või küpsetuspaberil. Kui marjad on põhjalikult läbi külmunud, tõsta need  õhukindlalt suletavasse karpi või külmutuskotti. 
 
Sügavkülmutamiseks sobivad marjadest: maasikas, mustikas, vaarikas, tikker, punane- ja must sõstar, murakas, pohl, jõhvikas, põldmari, aroonia, pihlakas ja astelpaju.
Aedviljadest sobivad sügavkülmutamiseks: brokoli, lillkapsas, porgand, hernes (ka noored kaunad), türgi uba, suhkrumais, porru, paprika ja kõrvits.
Sügavkülmutamiseks ei sobi: toores salat, tomat, kurk, sibul, küüslauk, murulauk, redis, rõigas ja kartul.  
Külmutada saab ka erinevaid maitsetaimi nagu spinat, petersell, basiilik, salvei, till, majoraan, estragon, rosmariin jt. Külmutatavad maitsetaimed võib hakkida peeneks, et neid väikeste portsjonite kaupa mugav võtta oleks.  

Külmutatav aedvili tuleb pesta, kuivatada, vajadusel ka koorida ning lõigata väiksemateks tükkideks. Hariliku pikaldase aedviljade külmutamisega madalal temperatuuril kaasneb aedviljade väliskuju, värvuse ja koostise halvenemine, seetõttu tuleks külmutatavaid aedvilju blanšeerida keevas vees 2-5 minutit (olenevalt aedvilja struktuurist) ning pärast blanšeerimist kohe külma vee all maha jahutada (et peatada keemisprotsess koheselt) - nii säilib aedviljades loomulik värvus ning neid on ka kergem karpidesse paigutada. Aedvilju võib külmutada ka valmis supi- või wokitoidu segudena, mille võib sügavkülmast võttes sulamata kohe keevasse vette või wokpannile panna. 
 

Sügavkülmikud jagatakse nelja temperatuuriklassi:

[∗] min. temperatuur kuni −6 °C: toidu säilivusaeg kuni 1 nädal. 
[∗∗] min. temperatuur kuni −12 °C: toidu säilivusaeg kuni 1 kuu.
[∗∗∗] min. temperatuur kuni −18 °C: toidu säilivusaeg 3 kuni 12 kuud olenevalt toidust (liha, köögiviljad, kala)
[∗∗∗∗] min. temperatuur kuni −18 °C: toidu säilivusaeg 3 kuni 12 kuud.
 
Kuigi kolme ja nelja tärniga sügavkülmikute säilivusaeg ja miinimumtemperatuur on samad, sobivad ainult nelja tärniga sügavkülmikud värske toidu külmutamiseks, kuna neil on kiirkülmutamise funktsioon (min. temperatuur kuni -26°C). Kiirkülmutamisel tekkivad väikesed jääkristallid tagavad kvaliteetse külmutustulemuse.
 

 

Sügavkülmikud Euronicsi e-poes

 

  • Vältige roppusi ja solvavaid repliike
  • Mitte avaldada E-posti aadresse, telefoninumbreid ega sisestada URL'e
  • Mitte avaldada teavet teistest ettevõtetest ja veebisaitidest
  • Mitte soovitada klientidele mujalt osta

Lisa arvustus

CAPTCHA
Sisesta kontrollkood

Salvesta

Kommentaar

Euronics soovitab